top of page
VINNARE 2014
JOHAN WENDT

Sollos Pris gick 2014 till den sociala entreprenören Johan Wendt, grundare och drivande kraft i den ideella föreningen Mattecentrum som startades 2008. Mattecentrums vision är att unga människor ska lära sig att räkna matte, oavsett social bakgrund eller ekonomisk situation. Sex år efter starten undervisas 155 000 ungdomar av Mattecentrum, helt gratis.

- Idén fick jag redan när jag studerade till civilingenjör och blev ombedd att hjälpa en grannflicka med matten. Jag insåg då att det gav både henne och mig väldigt mycket att räkna matte tillsammans. Att ge något villkorslöst ger ofta väldigt mycket, berättar Johan Wendt, som idag är 36 år gammal och nybliven pappa.

Själv växte han upp i ett hem där föräldrarna var lärare, varav den ene mattelärare. Det gjorde att han själv har fått mycket hjälp att utveckla sina egna mattekunskaper.

Efter studierna började Johan Wendt arbeta som anställd civilingenjör inom vvs, men tröttnade ganska snabbt på att vara anställd. När han funderade på vilken typ av egen verksamhet han ville starta insåg han att det var matte han skulle hålla på med.

Det blev startskottet för Mattecentrum, en ideell förening med tolvtusen medlemmar, som finansieras av sponsorskap, frivilliga bidrag och stipendier.

- Våra lärare arbetar helt ideellt. De väljs ut mycket noga och det viktigaste är inte att de är mattegenier utan att de har den sociala och pedagogiska förmågan och lusten att dela sina kunskaper, säger Johan Wendt.

 

Undervisningen sker genom personliga lektioner, vid så kallade räknestugor som etablerats i 25 städer runtom i Sverige och på nätet via den internetbaserade pluggverktyget Matteboken.se. Målgruppen är svenska ungdomar i åldern 9-19 år. År 2014 är det en av fem ungdomar i målgruppen som lär sig matte via Mattecentrum.
 

- Det har gått väldigt bra för oss. Till stor del har vi våra sponsorer att tacka för det, men även alla engagerade medlemmar och lärare.

Att få Sollos Pris ser Johan Wendt som hedrande och ett välkommet ekonomiskt tillskott.

- Det är en stor ära att få detta pris. Hittills har jag alltid avstått priser och intäkter från min bok till förmån från föreningen, men denna gång tyckte den övriga styrelsen att jag skulle få disponera prissumman på 100 000 kr för egen del. Det är minst sagt ett välkommet tillskott nu när jag just blivit pappa till tvillingar, säger Johan Wendt med ett skratt.

Mattecentrum är en politiskt och religiöst oberoende ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till Sveriges barn och unga. Föreningen grundades 2008 och hjälper varje månad över 155 000 barn och ungdomar med matten. www.mattecentrum.se

Skärmavbild 2018-12-23 kl. 18.03.09.png

VINNARE ÅRETS STUDENTORKESTER

...blev i år, till få överraskande i publiken, LiTHe Blås från Linköping som även detta år förärades med 20.000 kronor.

Läs mer om denna illustra orkester här!

bottom of page