top of page
VINNARE 2012
ELLINOR EINEREN

Prisad entreprenör som vill ha kul på jobbet

 

Ellinor Eineren är en tvättäkta entreprenör som prisats för sitt arbete redan innan 2012 då hon mottog Sollos Pris i konkurrens med de två andra finalisterna Lars-Erik Nordell och Tomas Ahlström.

Bland annat har hon fått utmärkelsen Framtidens innovatör av Alfred Nobels SKAPA stiftelse och tidningen Entreprenör utnämnde henne 2011 till Sveriges Ovanligaste Företagare.

 

Grunden för alltsammans är Ellinor Einerens patenterade värmekamerasystem som upptäcker tidiga stadier av inflammation hos lantbruksdjur. Ett patent som 2010 blev startskottet för bolaget Agricam.

 

– Det som gör vår verksamhet innovativ och spännande är att vi har militär teknologi in i lantbrukssektorn, säger Ellinor som nu är 28 år och vd i Agricam.

 

Idén fick hon under sitt examensarbete på Linköpings Tekniska Högskola, Industriell ekonomi.

De båda Linköpingsföretagen Termisk Systemteknik och Biotal bad Ellinor att utveckla en affärsplan för en ny verksamhet som förenar de båda företagens teknologier.

 

Resultatet blev ett värmekamerasystem som upptäcker begynnande inflammation, bland annat juverinflammation hos kor, som är ett stort och kostsamt problem inom lantbruket världen över.

 

Lansering i mars 2013

Företagets produkt – CaDDi mastitis – lanserades i mars 2013, vilket i skrivande stund är en månad sedan. Värmekamerasystemet har redan blivit omskrivet i fransk, nyzeeländsk, brittisk, kanadensisk, amerikansk och nederländsk press.

 

För att komma ut snabbt på världsmarknaden så letar nu Agricam samarbetspartners internationellt och för diskussioner med tänkbara partners. Ellinor Eineren är entusiastisk.

 

– Det är väldigt spännande just nu. Vi har regelbundna studiebesök hos vår första kund i Östergötland. Potentiella kunder från bland annat Sydafrika, Finland och enskilda svenska bönder besöker oss varje vecka. Och i förra veckan satte vi upp ytterligare ett system vid en större mjölkgård i Västergötland med över 1 000 kor.

Betydelsen av ett entreprenörspris

Vad har då Sollos Pris betytt för Ellinor, som redan drabbats av ett smärre prisregn?

 

– Att få priser som bevis och uppmuntran är inget man vänjer sig vid. Det var fantastiskt roligt att få motta Sollos Pris på Kastellholmen i Stockholm. Konkurrensen var tuff och jag delar de värderingar som ligger till grund för priset. Att våga satsa, utmana dig själv och inte minst att ha roligt när du driver företag!

 

Ellinor fick Sollos Pris i konkurrens med två andra kandidater som utsetts av priskommittén. Till finalen på Kastellholmen hade 250 personer från näringslivet bjudits in. De inbjudna röstade på sin favoritkandidat och avgjorde därmed vem av de tre nominerade som skulle få priset.

 

 

Läs mer på www.agricam.se

VINNARE ÅRETS STUDENTORKESTER

...blev även detta år, till publikens jubel, LiTHe Blås från Linköping och förärades med 25.000 kronor.

Läs mer om denna illustra orkester här!

bottom of page